Mobile First

Mobile First is een begrip dat steeds meer bedrijven aannemen als hun nieuwe manier van werken. Al jaren lang worden ontwerpen gemaakt voor desktop, waarbij functionaliteit standaard in de website zit en uitgeschakeld wordt voor mobiele formaten. Bij Mobile First is het precies andersom, functionaliteiten worden pas ingeladen bij de desbetreffende schermformaten.

Is deze aanpak logisch?

Webdevelopment heeft al veel veranderingen doorstaan. Wat bijvoorbeeld drie jaar geleden nog gebruikelijk was, hoeft dat nu totaal niet meer te zijn. Het aantal mensen dat websites bezoekt met een smartphone groeit steeds meer, maar er zijn nog veel bedrijven die Mobile First niet hanteren.

De voor- en nadelen

Veel website worden ontworpen voor desktop. Daarna wordt er content en functionaliteit weggehaald vanwege de beperkte ruimte op een mobiel scherm, maar het wordt wel allemaal ingeladen. Er zijn veel mobiele websites die snelheid inleveren voor functies die niet eens gebruikt worden op dat formaat. Oftewel, de werkwijze gaat ten koste van de gebruiksvriendelijkheid.

Hoewel de gebruiksvriendelijkheid erop vooruit gaat, maakt Mobile First het maken van een ontwerp niet makkelijker. Bij een kleiner scherm heb je minder ruimte om tekst en afbeeldingen kwijt te kunnen en dus ook minder mogelijkheid om je ontwerp uniek te maken. Maar door een website eerst voor een mobiel scherm te ontwerpen forceer je jezelf om keuzes te maken. Het hoognodige wordt aan het ontwerp toegevoegd en functionaliteit kan er altijd nog bijkomen voor desktop of tablet.

Is Mobile First een hype?

Zeker niet. Mobile First is niet noodzakelijk. Er zijn genoeg indrukwekkende websites die Mobile First niet hanteren. Maar net zoals we nu niet meer zonder CMS kunnen, scheelt Mobile First tijd en gaat de gebruiksvriendelijkheid er alleen maar op vooruit. Als webdeveloper moet je met je tijd mee gaan en dit is het zeker waard om je in te verdiepen.