Copyright betekend simpelweg dat u een exclusief recht hebt op al het materiaal (tekst, afbeeldingen, muziek of films) dat door of voor u geproduceerd is, en dat niemand dat zonder uw uitdrukkelijke schriftelijke toestemming mag kopiëren en/of gebruiken.
Van een website die vermeld dat er copyright op de site rust, mag er dus zonder toestemming niet gekopieerd worden. (Korte) citaten mogen overigens wel worden gebruikt zolang de bron en de schrijver vermeld staan en als ze voldoen aan een aantal regels waaronder: Het citaat moet inhoudelijk relevant zijn en slechts een klein deel van het geheel uitmaken. U kunt testen of het citaat relevant is door het citaat simpelweg te verwijderen. Als het artikel dan nog steeds klopt kunt u het beste het citaat weglaten.
Hoe verkrijg ik een copyright?
Kopieerrecht op uw website heeft u al snel. U hoeft alleen maar het copyright logo (©) goed zichtbaar op de website te zetten en u heeft al uw eigen copyright in handen. Dat is alles. U hoeft het nergens aan te vragen of te registreren en het kost niks.
Hoe weet ik of mijn artikel uniek (dus geen kopie van een ander) is?
Om te controleren of u de eerste bent die het artikel heeft geschreven kunt u gebruik maken van de website www.copyscape.com.. Dat is een website die op zoek gaat naar inhoudelijk hetzelfde artikel. Zo voorkomt u eventuele gevolgen van plagiaat. Een artikel dat u zelf heeft geschreven wilt u voor uzelf houden, u wil niet dat andere mensen van uw artikel profiteren zonder uw toestemming en/of naam bij dat artikel. Maar een ander wil dat uiteraard ook niet! Controleer daarom altijd uw artikel voor plaatsing.
Als u toch iets wilt kopiëren van een ander zonder toestemming is dat natuurlijk snel gedaan maar kan uiteindelijk slecht voor u uitpakken. De eigenaar kan bijvoorbeeld naar uw hosting partij gaan en dwingen de website offline te halen, of erger nog, naar de rechter stappen. De rechter kan dan een gevangenisstraf van 4 jaar geven of een geldboete van duizende euro’s met daarbovenop een schadeclaim voor de eigenaar. Zo ver komt het alleen in de uiterste gevallen, als er bijvoorbeeld geld is verdient met het gekopieerde materiaal.